Nationale Hypotheek Garantie wordt verkort NHG genoemd. NHG staat voor veilig, verantwoord en voordelig lenen voor uw eigen woning. Het doel van de NHG is het bevorderen van het eigen woning bezit. Een huis kopen met NHG kan tot een maximale hypotheek van € 245.000,-. De rente van een hypotheek met NHG is lager dan de rente van een hypotheek zonder NHG.

Het kopen van een huis is een grote stap. Zeker als het uw eerste huis is. Het is daarom een veilig gevoel als u daarbij een hypotheek met NHG neemt. Bij een hypotheek met NHG staat het Waarborgfonds Eigen Woning (WEW) garant voor het door u geleende bedrag. Daarom is de rente altijd een paar tiende procent lager dan de rente zonder NHG. U profiteert hiervan gedurende de hele looptijd. De rente voor de eigen woning is in principe, voor maximaal 30 jaar, fiscaal aftrekbaar.

Bestaande woning
De koopprijs van een bestaande woning met NHG mag niet hoger zijn dan € 231.132 ,-. Immers, naast de koopprijs komen er nog kosten bij. Hiervoor wordt standaard 6% gerekend. Denk hierbij aan zaken zoals de overdrachtsbelasting, taxatiekosten, makelaars- en notariskosten en de kosten voor de NHG. De kosten voor NHG bedragen eenmalig 1,00% van de hypotheek.

Nieuwbouwwoning
De koopprijs van een nieuwbouwwoning met NHG mag niet hoger zijn dan € 231.132,-. Dit is inclusief meerwerk. Naast de koopprijs (inclusief meerwerk) komen er nog kosten bij. Hiervoor wordt standaard 6% gerekend. Denk hierbij aan de notariskosten, bouwrente en de kosten voor NHG. De kosten voor NHG bedragen eenmalig 1,00% van de hypotheek.

Woningverbetering
Denk hierbij bijvoorbeeld aan; een nieuwe badkamer, keuken, dakkapel of een uitbouw. Voor de verbouwing van de eigen woning geldt dat de totale hypotheek met NHG niet meer mag bedragen dan € 245.000,-. In dit bedrag zijn ook de extra kosten inbegrepen zoals taxatiekosten en notariskosten. Zie ook onze themapagina met betrekking tot oversluiten.

Energiebesparende voorzieningen
U kunt hierbij denken aan; een HR-ketel, spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, HR++ beglazing, een warmtepomp, een zonneboiler en/of zonnecellen. Dit soort voorzieningen kunnen eveneens met NHG worden gefinancierd. NHG beschouwt dit namelijk als kwaliteitsverbetering van de eigen woning. Vraag ons naar de mogelijkheden en de voorwaarden.

Komt u in aanmerking voor de Nationale Hypotheek Garantie of wilt u meer informatie? Neem gerust contact met ons op. Wij kunnen u er alles over vertellen.